Czy kuchenki indukcyjne są lepsze niż gazowe?

Mówi się, że są bezpieczniejsze, tańsze i bardziej wydajne niż tradycyjne kuchenki; pozwalają uniknąć wypadków w kuchni, oszczędzają energię i są bardzo szybkie. Ale są one również droższe i mają pewne ograniczenia, na przykład akceptują tylko niektóre rodzaje garnków i patelni. Prawda jest taka, że jak wszystko, tak i kuchenki indukcyjne mają plusy i minusy. Tutaj wyjaśniamy, czym są, abyś mógł podjąć dobrą decyzję, jeśli myślisz o zakupie.

W rzeczywistości ten rodzaj kuchenek powinien mieć inną nazwę: kuchenki elektromagnetyczne, ponieważ tak właśnie działają: z systemem złożonym z magnesów i miedzianych cewek, które działają tylko w obecności namagnesowanego obiektu. Innymi słowy, jeśli odpowiednie naczynie nie zetknie się z powierzchnią, kuchenka nie zapali się… Co więcej, jeśli mielibyśmy podzielić garnek na pół i włączyć palnik, to nagrzeje się tylko metalowa połowa. Dlatego są one bezpieczniejsze i bardziej wydajne niż tradycyjne kuchenki.

Zalety i wady

1. Rodzaj używanych naczyń kuchennych

Wiele osób uważa, że ponieważ są to „specjalne” lub „inne” kuchenki, wymagają innych naczyń i jest to poniekąd prawda. Kuchenki indukcyjne podgrzewają tylko powierzchnie namagnesowane. To znaczy, że naczynia muszą być wykonane ze stali lub zawierać jakiś materiał ferromagnetyczny. Aby potwierdzić, czy garnek lub patelnia będzie działać na tym typie kuchenki, należy przystąpić do wykonania testu magnetycznego. Jeśli magnes przyklei się do podstawy, to będzie działać. Może to być nawet aluminium, ale ze stalową podstawą. Nie wiesz, jak przyrządzać potrawy na kuchence indukcyjnej? W http://www.justfood.pl znajdziesz wszystkie pożądane odpowiedzi.

2. Oszczędność energii

Ponieważ działa tylko na powierzchnie ferromagnetyczne, nie ma strat energii. Jedyna energia szczątkowa jest generowana przez sam garnek. Szacuje się, że zużywa mniej energii niż kuchenka elektryczna, więc jest bardziej wydajna. Ale jej koszt na rynku jest wyższy niż konwencjonalnej kuchenki elektrycznej i znacznie wyższy niż kuchenki gazowej (stosunek 3:1).

3. Bezpieczeństwo

Ale z tego samego powodu, że oddziałuje tylko na przedmioty ferromagnetyczne, jest znacznie bezpieczniejsza pod względem ryzyka poparzeń od konwencjonalnych kuchenek gazowych lub elektrycznych, zwłaszcza dla dzieci lub osób starszych.

4. Czyszczenie

Zdecydowanie wielką zaletą tych kuchenek jest to, że są łatwe w czyszczeniu, ponieważ przedmioty, stałe lub płynne, które spadną na kuchenkę nie przypalają się. Wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką.